IB3 Música, web del món musical a Balears - I3ncom

Crear música des del cor mediterrani

 
 
III Taller de música modal
Els dies 16, 17 i 18 de març són dies especials per aquells qui més enllà d'escoltar música, sentir-la o seguir els seus compositors, volen acostar-se al món de la creació sonora a través de l'experimentació i la introducció en la música que ens toca més de prop l'arrel cultural a la qual pertanyem.
 
La música modal que neix en l'antiguitat de les nostres cultures, té una forma d'expressió i composició única donant una infinitat de colors a cada una de les cançons dins aquesta fórmula excepcional.
 
Les tradicions gregues, turques, àrabs o de l'alguer treballen aquesta textura musical per crear, encara ara, el seu folk que tan connectat es troba amb el balear.
 
I amb aquesta idea, en el Teatre Mar i Terra de Palma, es donaran cita alguns noms essencials de la música actual que treballen i donen nova vida a la música gràcies a l'ús i la interpretació d'aquestes composicions en el Tercer Taller de Música Modal de Palma.
 
Efren Lopez, conduirà tallers per aquells interessats en aprofundir en el coneixement modal de la música aportant tota l'experiència acumulada com professor musical a Suïssa, França, Grècia, Portugal, Itàlia, Xipre, Alemanya, Bèlgica, Holanda o Turquia, convertint-se aquestes jornades en un moment únic en el qual descobrir com fer música diferent.
 
Però no tot és just aprendre a fer música, també hi haurà la possibilitat de gaudir-la amb intensitat gràcies al concert que ajuntarà les dues riberes de la Mediterrània, el qual mesclarà el talent del mateix Efrén López i el de la compositora i intèrpret grega Kelly Thomà.
 
Tot com a part del Palma Folk que enguany torna a omplir Palma de propostes musicals d'interès.
 

Illes dins un disc, talent extraordinari

La música illenca té en la figura de Tomeu Penya un dels noms destacats de l'escena sonora a Balears en els que mesclar-hi cultura pròpia, iconografia musical, representació generacional i respecte compositiu. Per això, aprofitant que l"amo" es pujava per primer a un escenari fa cinc dècades per començar a convertir-se en el cantautor que és ara (després de passar per "Els mallorquins", "Harlem", "Flash" o "Los cinco del Este"), des d'IB3 Ràdio -amb el suport després d'IB3 Televisió i Xarxes- es posava en marxa un projecte que tres mesos després veu la llum.

"Illes dins un disc", títol triat per votació pública feta en línia, és el nom que rep tot aquest treball en el que tretze formacions del nou món musical de les Illes fan un recorregut, des de la seva òptica musical, per alguns clàssics creats originalment per Penya.

Pop, rock alternatiu, electrònica, jazz, swing, folk, música melòdica o ska, són els gèneres on han trobat nova casa sonora les composicions que originalment ballaven per camins de reggae, country o rock'n'roll i que integren el recorregut en dotze composicions (en format digital) i tretze (en el disc físuc) per aquest treball discogràfic que edita blau/discmedi.

Actualitzar amb respecte allò que ha fet Penya, aportant el nou talent que brolla a les Balears i gravar-ho en format directe no era tasca fàcil, però a les Illes hi ha músics amb unes capacitats sobradament demostrades que com resultat donen de sí un molt bon treball discogràfic que vos compartim tot just aquí.

Vos convidam a més a fer una escolta dels originals, en l'àrea d'aquest web on vos explicarem el projecte i poguereu aportar-hi la vostra opinió i després fer play en el resultat!

 

L'alternativa jazzística torna a l'illa

Torna, per segon any consecutiu a Mallorca, un dels esdeveniments musicals que amb la mirada fixada en el gènere del jazz, va més enllà de l'oferiment d'un cicle de música.
 
El reconvertit festival Alternatilla, arriba de nou amb la idea de promoure i fomentar l'intercanvi cultural entre músics de diferents indrets de la geografia sonora que té en el jazz el seu llenguatge sonor. Per això, l'Alternatilla no se centra en programar música en un sol espai i en un sol dia, sinó que pretén moure's com un nòmada per diferents localitats de Mallorca (Algaida, Esporles, Calvià, Muro, Inca, Palma, Sant Llorenç des Cardassar, Porreres, Pollença, Santa Margalida i Sa Pobla) tot oferint aquesta mescla de sons, de músics i de partitures diferents que cerquen una reinterpretació més enllà de l'habitual en el jazz, ja que no només s'obre la porta a la improvisació habitual del gènere sinó també a la que sorgeixi de la unió (única i exclusiva per al festival) de músics internacionals i locals.
 
El cartell d'enguany torna a ser un recorregut sonor esplèndid que té en Noruega el punt de partida d'on reunir a un elenc d'intèrprets de primer nivell que des del 24 de novembre fins el 10 de desembre copsin l'interès musical a Balears.
 
A més, s'aposta per una major presència femenina entre els noms proposats per aquesta edició, essent un contrapunt més al que ens tenen habituats la majoria de festivals de música en general i de jazz en particular.
 
Amb una primera edició que va superar totes les expectatives de públic, ara és torn de refermar la presència del festival com un referent en l'àmbit musical de les Illes i també de l'Estat.
 
IB3, de nou, col·labora amb aquest esdeveniment que acostarà a Mallorca noms com Rebekka Bakkent, Llibert Fortuny Gasband, Mats Eilertsen Trio, Odd Steinar Albrigtsen Quintet, Hanna Paulsberg Concept o Sai Trio entre molts altres. 
 
Per veure el cartell complet i les dates dels concerts, visitau el web del festival.

El caliu de les revetlles torna a Palma

Després d’uns anys de certa fredor envers el que és un dels moments centrals de les festes de Sant Sebastià a Ciutat: les revetlles de dia 19, tornen enguany unes propostes musicals en què la idea de donar més coherència, major aposta per la qualitat local, les veus femenines i la llengua pròpies, marquen l’inici d’un canvi de rumb d’aquests esdeveniments.

Trenta-quatre artistes repartits per vuit escenaris copsaran el divendres les places de Palma, omplint-les de folk, rock, electrònica, pop, punk, World music, ska, rumba, swing o jazz, tot cercant celebrar la festa gran de la capital illenca amb una dosi de diversió, de foment de la cultura sonora i de respecte per la diversitat d’una ciutat tan heterogènia com és Palma.

Enguany, algunes novetats donen certs aires de canvi a les propostes sonores de les diferents places, des del “sant Sebastià als barris” que dia 14 de gener començà a posar concerts a l’abast de zones fins ara gens protagonistes de la música a les festes, fins a la recerca d’una concepció musical global dotada de més visió conjunta de la diversificació de propostes.

Als concerts de Sant Sebastià es podrà gaudir d’una oferta enorme de propostes de les quals vos en volem fer un resum plaça a plaça:

·      Pl. Major: Arrel sonora, mestissatge i tradició

La guineana Nakany Kanté és un dels noms geogràficament més llunyans als concerts. Ella serà part d’una plaça amb el ball de bot de tall més tradicional de Qanarusa, el folk illenc revisat des de la perspectiva dels Arreu, la proposta amb pinzellades més celtes de Motherfolkers i la rumba folk d’una de les revelacions sonores d’aquest gènere a Mallorca: Jès!

·         Pl. de la Reina, flamenc i rumba

Una de les noves formacions de flamenc i jazz sorgides de l’escola taller de músics de Barcelona obrirà un interessant recorregut sonor per les diferents textures, que en l’arrel andalusa troben el seu pilar les bandes d’aquesta plaça.

Primer amb la mescla entre el Magreb i el rock de Taifa, després amb la rumba flamenca de La Rumba Nostra i com a plat més fort una de les icones del rock dur estatal: Medina Azahara.

·         Pl. de Cort, electrònica i avantguarda

Els bits dominaran l’àmbit musical el bell mig de Palma, dels que miren cap a la música negra proposats per John Grvy, al house de Paula Serra, passant per l’avantguarda d’un clàssic de les illes com és Pedro Trotz fins arribar a DJ Uner, el català que està conquerint mig món amb les seves sessions que disposen d’una sòlida base musical.

·         Porta de Sta. Catalina, jazz

El jazz, en tota la seva extensió i diversificació cap a gèneres com el blues, el soul o el funk també tendrà presència destacada a les revetlles.

Cecília Gimenez i el seu nou projecte anomenat Romeo, serà part del concert que obriran les noves composicions de Highlands Project incloses en “Voiceover vol.1” nou disc dels mallorquins. Eva Fernandez i Sissokho Afro Jzz, completen l’interessant cartell amb el seu jazz melòdic i afro respectivament.

·         Pl. d’Espanya, el pop i el rock junts amb diferents perspectives

Maldita Nerea és un dels fenòmens del pop actual estatal, els seus directes plens de gom a gom asseguren unes taules sobre l’escenari enormes. A més estaran envoltats del talent de Lili’s house, una banda exquisida en directe, The Dreaming Spires, una de les formacions de folk rock més interessants de les illes britàniques, Urtain creadors d’uns dels discos de l’any carregats de rock pur i Jordi Maranges, amb el seu folk pop d’aire cabareter únic en el seu gènere.

·         Pl. de l’Olivar, el punt més ballable de la revetlla

Mescla pensada pels amants del lindy, la salsa, el mambo o el merengue en què el swing dels sevillans O’Sister tancarà un vespre que, a més dels foguerons, encalentiran formacions com Dirty Rices i Timba Tumbet.

Pels qui cerquin ballar en grup, en parella o en solitari, aquest és el seu lloc ideal.

·         Jacint Verdaguer, l’alternativa sonora més potent.

Un dels mites en actiu del punk, Peter & The Test Tube Babies, serà un dels principals al·licients d’un dels concerts on trobar més potència sonora i adrelina.

L’electrovèrsia del duet Jansky enceta un vespre amb els seus bits orgànics, ritmes ballables i lletres profundes que Laia Malo i Jaume Reus porten a l’escenari, Beach Beach reapareix enguany amb la seva proposta pop alternativa, més madura i treballada després d’un temps sense estar en actiu. Tot això per anar pujant d’intensitat en forma de punk, i després de rock alternatiu amb dos power trios que tancaran el vespre: els madrilenys The Parrots i els mallorquins Saïm, un dels trios amb millor directe de l’illa.

Vespre, per tant, per a tots els gustos musicals i possibilitats sonores, que a més permeten combinar diferents places per tastar la varietat i l’aposta per la cultura sonora en una nit especial.

Ens veim a les places!

RSS

IB3 Música | C/ Manuel Azaña 7-a 07006 Palma | 971 139 931 | musicals@ib3radio.com