Col.leccionam un nom propi: una creació única, mereixedora de traspassar tant l'homenatge a Deià que representa com també el microcosmos familiar. El 2022 fa 45 anys de l'autoedició d'"El Olivo" (Bass Drums, 1977), la creació poètico-musical, orgànica i viva, de la mà de l'escriptor Robert Graves i el seu gendre aleshores, el músic català Ramon Farran, i amb qui era la seva dona, Lucia Graves. És la creació de l'univers únic deianenc, fa quatre dècades, a Ca n’Alluny.
Farran els va conèixer després de venir a Mallorca el 1957 amb el seu inseparable Tete Montoliu (qui evidentment també apareix en el disc) per fer de grup de jazz de l’Hotel Formentor, després de voltar pels Estats Units.

El bateria, compositor, productor i arranjador Ramon Farran, que ha rebut el Premi Enderrock d’Honor de la Música Balear 2021 i que actualment amb més de 80 anys encara dirigeix l’Orquestra Nacional de Jazz, ha tocat amb una infinitat de noms vertiginosos: Miles Davis, Louis Armstrong, Ronnie Scott, Chet Baker, Frank Sinatra… Productor darrere de clàssics de la música a Espanya, va ser el fundador del primer club de jazz a Palma, el 1965, l'Índigo Club, per on passarien gran part dels mites del jazz o un jove Robert Wyatt, que residia a Deià i a qui Farran no només li va obrir les portes per fer-hi feina sinó que li va ensenyar un dels seus béns més preuats: tocar la bateria.
Després d'aquells anys lluminosos a Mallorca, aquest 2022 ha retornat a viure-hi, a Sóller. Ha tornat, en part, per retornar el regal que li va fer Robert Graves a mitjan dels anys 60, previ a "El Olivo", i musicar l'obra poètica seva que li va llegar. En conversam fent el cafè, convidats a ca seva.
Sonen:
-
Under The Olives
-
Olive Tree
-
Three Words Only
-
A Lost World
-
The Far Side Of Your Moon